çöpçüler

Corydoraslar Callichthydae ailesine bağlıdırlar. Bu aileye bağlı Aspidoras, Brochis, Callichthys, Dianema, Hoplosternum, Lepthoplosternum, Megalechis ve Scleromystax cinsleri de bulunmaktadır. Ancak bunlar akvaryumlarda fazla ele alınan balıklar değillerdir.
Corydorasların 150 civarında tür ve alttürü bulunmaktadır. Akvaryumlarımızda genellikle Corydoras aeneus, Corydoras paleatus, ve Corydoras panda türleri bulunur. Bunlar dışındaki Corydoras türleri ülkemizde nadir rastlanmaktadır.
Bu balıkların Çöpçü olarak isimledirilmelerinin nedeni akvaryum tabanında devamlı bir arayış içerisinde olmalarıdır. Corydoraslar her ne kadar akvaryum tabanına düşmüş yemleri yerlerse de kesinlikle çöp ya da pislik yemezler. Corydoraslar için bitkisel ve protein içerikli yemler kullanmak iyi olur. Çeşitli dip yemleri bu amaçla kullanılabilir. Diğer yemler de dibe batmaları sağlanabilirse Corydoraslar tarafından tüketilirler.Corydorasların tamamı Güney Amerika orijinlidir. Hepsi benzer su şartlarında yaşarlar. pH 6 - 8 arası sulardan hoşlanırlar. Suyun yumuşak olması da iyi olur. Su sıcaklığı 20 - 28 C° arasında olmalıdır. Bu değerler türlere göre az çok değişiklik gösterebilir.Corydorasların 2 cm.den 8 - 9 cm.ye kadar değişen boyutlarda türleri vardır. Bilinen en küçük Corydoraslardan olan Corydoras pygmaeus 2 cm.yi biraz geçer. Corydoras macropterus ise 9 cm. ye ulaşır.Corydorasların vücutları pullarla değil, kemik benzeri plakalarla kaplıdır. Bu nedenle bazı yabancı kaynaklarda Zırhlı Kedi Balığı ismi ile de anılmaktadırlar. Bu zırh sayesinde büyük balıklara karşı bir nevi savunma sistemleri vardır. Ayrıca Corydorasların sırt yüzgeçi diken gibidir.
Corydoraslar son derece barışcıl ve sakin balıklardır. Bu nedenle karma tropikal akvaryumlarda çok tercih edilirler. Sürü balıkları olduklarından 6-8 arası sayıda tutulmaları hem rahat hareket etmeleri için hem de seyir zevkimiz için daha uygun olacaktır.
Corydoraslar bazen ani olarak su yüzeyine çıkıp tekrar dibe inerler. Bu refleks olarak gerçekleşen bir harekettir. Bu balıkların bulundukları sular genellikle oksijence fakir sulardır. Corydoras su yüzeyine çıkarak bir miktar hava yutar. Bu hava bağırsaklarından emilerek kılcal damarlar vasıtası ile kana karışır. Bu şekilde oksijen ihtiyaçlarını karşılarlar. Ortamda oksijen yeterli olsa bile Corydoraslar bu hareketi yaparlar. Dakikada 1 ile 45 kere arası su yüzeyine çıkıp hava aldıktan sonra tekrar dibe inerler.Corydoraslar iyi bir bakımla 8 yıl hatta daha fazla yaşayabilirler.Dış görünüşlerine bakılarak dişi erkek ayrımı yapmak mümkün olabilir. Dişi Corydoraslar erkeklerden daha iridirler. Karın kısımları daha şişmanca görülür. Erkeklerin sırt yüzgeçleri daha sivri ve uzundur. Ayrıca hemen her balık türünde olduğu gibi Corydoraslarda da erkekler daha parlak renklere sahiptirler.Doğal ortamlarında yağmur mevsimlerinde üreme siklusu içerisine giren Corydoraslar için akvaryum şartlarında gerekli koşullar hazırlandığında her zaman üreme mümkündür. Su sıcaklığının birkaç derece düşürülmesi üreme sürecinin başlamasını tetikler. Üretim için bir dişiye iki erkek oranı önerilmektedir. Dişi, erkekler arasında herhangi bir tercih yapmaz. Dişi yumurtaları genellikle cam ya da bitki gibi akvaryum materyallerine yapıştırır. Yumurta yapıştırma işlemi tüm yumurtalar bitene kadar devam eder. Genellikle yumurtalarını yemezler ama yumurtlama tamamen bittikten sonra dişi ve erkeklerin akvaryumdan alınmasında fayda vardır.
Yumurtalar türlere, sıcaklığa ve diğer çevre şartlarına bağlı olarak 3-5 gün içinde çatlarlar. Yavrular çıktıktan sonra yumurta sarıları bitene kadar yem verilmesine gerek yoktur. Yumurta sarıları bittikten sonra ağızlarına sığabilecek yemleri yiyebilirler. Yumurtadan yeni çıkmış Artemia salina yeni doğan yavrular için her zaman kaliteli ve büyütücü bir yemdir. Bu nedenle tavsiye edilir. Ancak temin edilemezse de toz yemle de beslenebilirler.
Saygılar..
Kaynak: www.aquarist.gen.tr

Calvus

                                strongFONT color=#990000Altolamprologus   Calvus...

Brachydanio rerio (zebra )

Zebra, Danio cinsine bağlı bir türdür. Balığın bu ismi almasının nedeni vücudunda boydan boya 7 - 9 adet lacivert çizgi bulunmasındandır. Anavatanı Hindistan'dır. Suyun üst kısımlarında gezmeyi seven çok hareketli balıklardır. Karma tropikal akvaryum...

Ateş Ağız Hakkında Hoş Bir Makale

FONT size=2Akvaryum kurmak, ama sadece balık beslemiş olmakla kalmayıp üretmekte istiyordum. Mayıs ayında henüz cinsel olgunluğa erişmemiş 4-5 cm boylarında 5 adet Ateş Ağız aldım. Sabırlı olmak ve acele ile alınmış balıklardan dolayı üzüntü duymam...

çöpçüler

Corydoraslar Callichthydae ailesine bağlıdırlar. Bu aileye bağlı Aspidoras, Brochis, Callichthys, Dianema, Hoplosternum, Lepthoplosternum, Megalechis ve Scleromystax cinsleri de bulunmaktadır. Ancak bunlar akvaryumlarda fazla ele alınan balıklar deği...